Στο βόρειο τμήμα του νησιού κολυμπήστε στις παραλίες του Πεύκου, του Αγίου Φωκά και της Ατσίτσας. Η διαδρομή ως εκεί είναι από τις ωραιότερες, μια κι ένα μεγάλο μέρος της διασχίζει με βατό χωματόδρομο το προστατευόμενο πευκόδασος του νησιού. Ο Πεύκος, με τη μεγάλη αμμώδη παραλία του, όπως μαρτυρά και το όνομά του, είναι περικυκλωμένος από πευκόφυτες πλαγιές, διάσπαρτες από μάρμαρα του παλιού λατομείου. Ο μικρός Άγιος Φωκάς έχει ψιλό βοτσαλάκι, χέρσα χωράφια πίσω του και χαμηλή θαμνώδη βλάστηση. Η Ατσίτσα, με τη βοτσαλωτή παραλία της, ξεχωρίζει για την ομορφιά του τοπίου που την περιβάλλει. Πλούσια βλάστηση που φτάνει μέχρι τη θάλασσα, βράχοι με περίεργα σχήματα, ένα μικρό νησάκι απέναντι και οι πέτρινοι πυλώνες, απομεινάρια της σιδηροδρομικής γραμμής που κατασκευάστηκε στις αρχές του 1900 για τη μεταφορά σιδηρομεταλλευμάτων από τα ορυχεία στο βουνό να προσθέτουν ένα όμορφα παράδοξο στοιχείο στο τοπίο. Καμία από τις τρεις αυτές παραλίες δεν έχει ομπρέλες και άλλες παροχές, αλλά και καμία δεν πήζει από κόσμο ακόμα και το κατακαλόκαιρο.
Η αμμώδης παραλία της Ασπούς, με τα πευκάκια στην άκρη της, έχει λίγες ομπρέλες και είναι σχετικά έρημη. Η Καλαμίτσα, πάλι, είναι από τις μεγαλύτερες και πιο δημοφιλείς στο νησί και αγαπημένος προορισμός των wind-surfers, αφού την πιάνει γερά ο βοριάς. Μετά την Καλαμίτσα βρίσκεται η αμμώδης και ερημική Κολυμπάδα και πολύ πιο πέρα η παραλία Ρένες με χοντρό βότσαλο, ιδανική για ψαροντουφεκάδες, αλλά χρειάζεται 4×4 για να την προσεγγίσετε.
Σχεδόν κάτω από τη Χώρα, οι συνεχόμενες μεγάλες αμμουδιές στα Μαγαζιά και στο Μώλο, στα Πουριά και λίγο πιο πέρα στα Γυρίσματα και στην Καρεφλού συγκεντρώνουν όσους θέλουν τα καλά της οργανωμένης παραλίας με ομπρέλες, μπαρ και cafes ( ιδιαιτέρως στα Γυρίσματα ).
Περίπου 12 χλμ. από το Χωριό βρίσκεται η παραλία του Αγίου Πέτρου, με ψιλό χαλικάκι και γαλάζια κρυστάλλινα νερά και λίγο μετά οι αμμουδιές της Κυρά-Παναγιάς και της Καλογριάς. Και στις τρεις η χαμηλή βλάστηση επιβάλλει να έχετε μαζί σας ομπρέλα.
Το νότιο, άγονο και βραχώδες κομμάτι της Σκύρου κρύβει θαλασσινές σπηλιές και έρημα νησάκια που προσεγγίζονται μόνο με καΐκι και ανέγγιχτες παραλίες στις οποίες φτάνεις με 4×4. Η Γλυφάδα έχει άμμο και γαλανά νερά, ενώ σε μια άκρη της αναβλύζει γλυκό νερό, εξαιτίας του οποίου πήρε και το όνομά της. Το καϊκάκι που φεύγει από τη Λιναριά θα σας πάει στο νησάκι Σαρακήνικο –διάφανο γαλάζιο νερό και πολύχρωμος βυθός– αλλά και στις θαλασσινές σπηλιές με τα σμαραγδένια νερά και τους σταλακτίτες. Μπαίνει μάλιστα στη μεγαλύτερη από αυτές, την Πεντεκάλη.