Άγιος Γεώργιος ο Σκυριανός

Στο νησί συναντάμε αρκετούς κι αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους, όπως το Κάστρο που βρίσκεται πάνω από τη Χώρα. Εκεί ήταν η αρχαία ακρόπολη κι η έδρα του πανάρχαιου βασιλιά τοdυ νησιού Λυκομήδη. Στη θέση Σπηλιά Ανδριώτη σκοτώθηκε από το Λυκομήδη ο βασιλιάς της Αθήνας Θησέας. Σήμερα από την αρχαία ακρόπολη τίποτα σχεδόν δε σώζεται. Στο νησί υπάρχουν επίσης αρκετές εκκλησίες από το Μεσαίωνα, όπως του Αγίου Γεωργίου του Σκυριανού, σε ψηλό βράχο πάνω από τη θάλασσα που έκτισε, μαζί με το μοναστήρι, ο Νικηφόρος Φωκάς το 10ο αιώνα. Ωραία είναι η εκκλησία της Παναγίας του Κίτσου και πολλές άλλες στα διάφορα μοναστήρια.
Στη θέση Παλαμάρι, που βρίσκεται στα ΒΑ παράλια της Σκύρου 13 χλμ. ΒΔ της Χώρας, ανακαλύφθηκε από την αρχαιολογική υπηρεσία, ένας οικισμός μεγάλης ιστορικής σημασίας.

Αρχαιολογικός χώρος Παλαμαρίου

Πρόκειται για ένα πολύ καλά οχυρωμένο οικισμό – λιμάνι, έναν από τους σπουδαιότερους προϊστορικούς οικισμούς του Αιγαίου της πρώιμης και μέσης περιόδου του Χαλκού ( 2500 – 1800 π.Χ.).
Οι ανασκαφές έχουν φέρει στο φως ερείπια οικημάτων και δρόμων, και είναι εμφανής η οργανωμένη πολεοδομία του οικισμού.

Στην παραλία του οικισμού υπάρχουν ακόμα ίχνη και ερείπια του λιμανιού, το οποίο είχε εμπορικές επαφές με τις Κυκλάδες, την ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, την Εύβοια και το Βορειοανατολικό Αιγαίο.

Ο οικισμός διέθετε οργανωμένη πολεοδομία, με δρόμους, κεντρικούς αγωγούς και εντυπωσιακές οικίες. Σε δωμάτια και αυλές εντοπίστηκαν λιθόκτιστα πεζούλια, εστίες, φούρνοι και διαμορφωμένα δάπεδα.

Βρέθηκαν επίσης πολυάριθμα αγγεία, λίθινα εργαλεία και σκεύη, οστέινα εργαλεία, μεταλλικά σκεύη, υπολείμματα επεξεργασίας οψιανού και τοπικού πυριτόλιθου.

Τα περισσότερα από τα ευρήματα του Παλαμαρίου, εκτίθενται σε ειδική προθήκη στο αρχαιολογικό μουσείο της Σκύρου.

Τα ερείπια του τείχους καθώς και ο σχεδιασμός του υποδηλώνουν ότι ο οικισμός είχε καλή οχύρωση, ενισχυμένη με ογκώδεις πεταλόσχημους προμαχώνες, προτείχισμα, τάφρο και φράγμα λίθων. Η οχύρωση ανήκει σε τύπο Συροπαλαιστιανιακής καταγωγής, που εμφανίστηκε στο Αιγαίο γύρω στο 2300 π.Χ.

Σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο του Παλαμαρίου, καθώς έτσι σας δίνεται η ευκαιρία να δείτε από κοντά τη δομή και οργάνωση αυτού του αρχαίου οικισμού.

Σε κοντινή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο, υπάρχει η όμορφη παραλία του Παλαμαρίου, όπου στα πεντακάθαρα νερά της θα δροσιστείτε απολαμβάνοντας τη μέρα σας.

Πλατεία Ρόμπερτ Μπρουκ

Ο Ρούπερτ Μπρουκ,Βρετανός ποιητής,υπήρξε μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία για τους Σκυριανούς, που τους ενέπνευσε με πατριωτικά ιδεώδη. Εκτός από τον τάφο του στις τρεις Μπούκες, υπάρχει η πλατεία Μπρουκ στη Χώρα, κοντά στο εκκλησάκι της αγίας Τριάδας, με το άγαλμα αφιερωμένο στην αιώνια ποίηση και την μνήμη του ποιητή. Το άγαλμα φιλοτεχνήθηκε από τον Μ. Τόμπρο και λέγεται ότι είχε ως μοντέλο του τον ανερχόμενο τότε χορευτή Αλέξανδρο Ιόλα.

Στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος, στις 5 Απριλίου 1931, ήταν παρών και ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Από αυτή την πλατεία έχετε πανοραμική άποψη στην ανατολική ακτογραμμή της Σκύρου, που περιλαμβάνει τα Μαγαζιά, το Μώλο και φτάνει μέχρι τα Πουριά.